KAI
Ledenportaal

Beginnen met wedstrijdjudo

Je zit nu misschien al een tijdje op judo, maar je hebt nog nooit meegedaan aan wedstrijden. Misschien wel omdat je het nog spannend vindt of omdat je niet weet hoe dat gaat. Daarom hebben we deze pagina gemaakt met alle informatie die je nodig hebt voor je eerste judowedstrijd.

Regels van judowedstrijden

Laten we beginnen bij de regels. Dat is handig om te weten als je een wedstrijd gaat judoën. Het doel is simpel, net als bij de judoles moet je proberen de ander op de rug te krijgen en dan vast te houden. Dat doe je natuurlijk met judoworpen en houdgrepen.

Wedstrijdruimte

Wedstrijden worden gehouden op een judomat. De judomat bestaat uit twee gekleurde delen, een wedstrijdgedeelte en een veiligheidsstrook. Het wedstrijdgedeelte heet: de gevechtsruimte. De veiligheidsstrook is er voor de veiligheid van de judoka wanneer de judoka buiten de gevechtsruimte wordt geworpen.

Scheidsrechter

Elke wedstijd wordt in de gaten gehouden door een officiële scheidsrechter. Dit is meestal een officiële scheidsrechter van de judobond in een net pak. Deze scheidsrechters zijn goed opgeleid, maar blijven mensen en kunnen dus fouten maken. De scheidsrechters worden geholpen door een tijdwaarnemer. De tijdwaarnemer zet de scores op het scorebord en houdt de wedstrijdtijd bij.

Judopakken

Aan welke eisen moet een judogi voldoen? Er zijn twee belangrijke eisen aan de judogi (judopak).

 • De judogi moet schoon en fris zijn;
 • De judogi mag niet te klein of te groot zijn.
  • Met gestrekte armen moeten de mouwen tot de polsen reiken.
  • De onderkant van de judojas moet over het kruis hangen.
  • De broek mag niet afzakken.
  • De onderkant van de broekspijpen moet tot de enkels reiken.

Naast de eigen judoband krijgen judoka’s bij een wedstrijd ook een wedstrijdband (rood of wit) om. Zo is duidelijk welke kant van het score bord voor welke deelnemer staat (verderop staat hier meer over).
Hoe begint en eindigt een wedstrijd?

De judoka’s komen de mat op als de scheidsrechter dat zegt. De judoka’s lopen naar hun plaats binnen de gevechtsruimte. De judoka met de witte wedstrijdband staat rechts van de scheidsrechter. De judoka met de rode wedstrijdband staat links van de scheidsrechter. De judoka’s groeten elkaar met een buiging.

Een judogevecht begint altijd in staande positie, dat heet ‘Tachi-Waza’. Tijdens het gevecht kan men overgaan naar een grondgevecht, dat heet ‘Ne-Waza’ De scheidsrechter start de wedstrijd door ‘Hajime’ te roepen. Als het gevecht onderbroken moet worden, roept de scheidsrechter: ‘Mate’. Om de wedstrijd te beëindigen roept de scheidsrechter: ‘Sore Made’.

Scores

In een judowedstrijd probeert de ene judoka de andere judoka op de rug te werpen. De scheidsrechter beoordeelt de landing van de worp en kan daarbij twee scores toekennen.

 1. Ippon: Als de tegenstander vol en direct op de rug wordt geworpen. De wedstrijd is hierna direct afgelopen.
 2. Waza-Ari: Deze wordt gegeven als de tegenstander op de zij landt of op zijn rug rolt.

Dit wordt aangegeven zoals op het onderstaande plaatje.

Oseakomi

Wat is een oseakomi? Een osaekomi is de Japanse naam voor houdgreep. Een houdgreep is een techniek waarbij de judoka zijn tegenstander die op zijn rug ligt zodanig vasthoudt, dat de tegenstander zich niet meer uit deze greep kan bevrijden. Als de scheidsrechter dit roept moet je dus niet loslaten. Hij zegt alleen dat je een houdgreep hebt gemaakt. Hou die vast tot de scheidsrechter zegt: “Maté”. Lig je in een houdgreep, doe dan je best om er uit los te komen.

 • Als de houdgreep vóór 10 seconden wordt verbroken geeft de scheidsrechter geen score.
 • Als de houdgreep wordt verbroken van 10 t/m 19 seconden is dat Waza-Ari.
 • Bij 20 seconden roept de scheidsrechter ‘Ippon’ en de eindigt de wedstrijd.

Scorebord

Hoe worden scores op het scorebord getoond en hoe zie je wie er heeft gewonnen? De straffen en scores zie je op het scorebord. Het model van het scorebord kan variëren, maar het principe is hetzelfde. Soms wordt de Ippon wel vermeld, soms ook niet.

Het scorebord heeft twee kanten, een witte (voor de judoka met een witte wedstrijdband) en een rode of blauwe (voor de judoka met de rode wedstrijdband).

Op het scorebord wordt in ieder geval de waza-ari vermeld en de strafpunten (strafpunten worden bij de jeugd nauwelijks toegekend). Als er tijdens de wedstrijdtijd geen ippon wordt gescoord door een van de judoka’s dan wordt gekeken naar de waza-ari’s. Degene met de meeste waza-ari’s wint. Bij een gelijke stand kunnen de strafpunten beslissend zijn, anders wijst de scheidsrechter een winnaar aan.

Bij welke toernooien kan je het beste beginnen

Beginnerstoernooien

Het hele jaar door zijn er beginnerstoernooien. Twee toernooien daarin worden gehouden in een competitievorm, waarbij over meerdere dagen punten gehaald kunnen worden. Dat zijn de tegeltjes- en vanentoernooien. Vooraf opgeven hoeft niet voor deze toernooien. Je gaat op de wedstrijddag gewoon naar de locatie van het toernooi toe en schrijft je in. Behaalde punten blijven staan voor het volgende toernooi.

Andere beginnerstoernooien met prijzen voor alle deelnemers zijn het berentoernooi in het najaar en het Goederaadtoernooi in de winter.

Instaptoernooien

Als je een paar keer hebt meegedaan aan beginnerstoernooien kan je ook gaan deelnemen aan instaptoernooien. Dit zijn de toernooien waarbij de gekleurde badges kan verdienen voor op je judopak. Ook dit is een soort competitietoernooi, waarbij behaalde punten blijven staan voor een volgende toernooidag. De instaptoernooien worden vier keer per jaar georganiseerd.

Selectie

Als het goed gaat, wordt je uitgenodigd voor de selectie van de club. Je mag dan komen trainen op de speciale selectietraining op vrijdagavond. Ook kan je deel gaan nemen aan selectie-toernooien.

En nu gaan we beginnen...

Nu je alles weet over wedstrijdjudo wordt het tijd om aan een wedstrijd mee te doen. Bekijk hieronder welke wedstrijden er zijn en hoe je eraan mee kan doen. En schrijf je direct in!

juni

Tegeltjestoernooi Juni

Voorburg

zondag 2 juni 2024

Leuk toernooi om voor het eerst mee te doen aan wedstrijden. Werkt met punten die je meeneemt naar het volgende tegeltjestoernooi. Als je geen prijs hebt neem je toch de punten mee.

€8,- / Inschrijven voor: dinsdag 28 mei 2024

Avond4daagse 2024

Polderpoort

maandag 3 juni 2024 tot donderdag 6 juni 2024

€5,- / Inschrijven voor: maandag 3 juni 2024

Inschrijvingen gesloten

Instaptoernooi 4

Dordrecht

zaterdag 8 juni 2024

Beginners toernooi waar je leuke gekleurde badges kunt verdienen op je judopak. Werkt met een puntensysteem waarbij je telkens meer punten kunt verdienen. Elke 50 punten verdien je een nieuwe badge en bij 300 punten krijg je een prijs.

€7,- / Inschrijving gesloten

Vanentoernooi Juni

Hoogvliet

zondag 30 juni 2024

Het vanentoernooi is een leuk toernooi om mee te beginnen. Dit toernooi is echt een beginnerstoernooi waarbij de judoka ook wordt geholpen met de spelregels en gebruiken bij wedstrijden.

leeftijd Aanvang wedstrijden
5 – 7 jaar 9:30
8 – 9 jaar 11:15
10 – 15 jaar 13:30

€7,50 / Vooraf inschrijven is niet nodig

juli

Zomerexamens 2024

Polderpoort

zaterdag 6 juli 2024

€7,50 / Inschrijven voor: vrijdag 5 juli 2024